A Google márciusban egy újabb alapalgoritmus frissítést indított el, mely április közepén végez is ért. A befejezést azonban komoly botrány övezi, és a frissítésnek sem örülhet mindenki. Lássuk, mi is történ az elmúlt hónapban a Google háza táján?

A Google idei első alapalgoritmus frissítése március 5-én indult, és elvileg április 16-án ért véget. Ám erről a közvélemény mit sem tudott, ugyanis egy héttel később, április 26-án jelentették csak be a frissítés befejezését. A döntés, hogy késik a hivatalos bejelentés teljesen tudatos volt a Google részéről. A negyedéves pénzügyi jelentést ugyanis egy nappal korábban, április 25-én jelentették be, amely alapján 15 %-os bevétel növekedést értek le. Ez valószínűleg sokaknak nem tetszett volna, így az egy nappal később bejelentett Core frissítéssel kapcsolatos hírrel igyekeztek elvonni a figyelmet.

A Google-t az elmúlt időszakban rengeteg kritika érte, bár ez hazánkban annyira nem érzékelhető, inkább nemzetközi szinten. Nem csoda hát, hogy a Google nagyon óvatosan adagolja mostanában az információkat.

Amit sokan vártak a mostani frissítéstől

Az idei Core frissítés részét képezte a hasznos tartalom algoritmusfrissítés (HCU) is, melytől nagyon sok oldal várt csodát, ami úgy tűnik, nem történt meg. A tavalyi őszi hasznos tartalom algoritmusfrissítés sokakat érintett negatívan, joggal reménykedhettek tehát, hogy a mostani frissítéssel majd javul a helyzetünk. Nagyon komoly visszaesések történtek ugyanis a rangsorban, mely olyan oldalakat is érintett, melyek hasznosak és értékesek voltak. A helzet azonban az, hogy minimális a száma azoknak az weboldalaknak, melyek helyreálltak.

A mostani frissítés sem javított a helyzeten, ugyanakkor kétségkívül vannak nyertesei is a mostani Core frissítésnek.

Akik csak nyertek a márciusai algoritmusfrissítéssel

Bár nagyon sok értékes fórum és magazin került hátra a rangsorban, de vannak olyan oldalak is, akik szárnyalni kezdtek a frissítések után. Az egyik ilyen nagy nyertes a Reddit volt, aki jelenleg az Amerikai Egyesült Államok 5. legnagyobb organikus forgalommal bíró weboldala, nemrég a Facebookot is beelőzte. És az, hogy szárnyal a Reddit, nem pusztán szóvirág, ugyanis tavaly júniusban, még csak a 70. helyen volt. Sokaknak az is feltűnt, hogy olyan keresésekre is felbukkan, ahol elvileg nem is kellene neki.

Hazai tapasztalatokról

A szakemberek szerint egy nehezebb organikus forgalmat építeni. Gondoljunk csak a fent említett értékes oldalakra, amelyek jelentős forgalom visszaesésről számoltak be a tavalyi HCU frissítés óta. A visszaesés tényleg nem elhanyagolható, ugyanis sok esetben akár 90 %-os csökkenésről van szó. De nemcsak külföldi oldalakat érint ez, van bőven magyar példa is, például a hazipatika.hu organikus forgalma is a felére esett vissza tavaly óta, pedig az egyik legjobb magyar egészségügyi tartalomszolgáltatóról van szó.

A webbeteg.hu viszont pont ennek ellenkezőjéről számolhat be, esetükben komoly forgalomnövekedés történt, amin szintén a frissítések eredménye.