A Google nemrég bevezetett algoritmusa – melyet Bagoly névre kereszteltek – egyszerre több, egymástól jól elhatárolható területen száll harcba a neten terjedő hamis hírek és az agresszív tartalom ellen. A feladata az, hogy még pontosabb, és még hitelesebb találati listát mutasson neked meg. Hogyan, és mit változtat meg a Bagoly?

Ezért volt rá szükség

A Bagolyra azért van szükség, hogy a találati lista minősége még tovább javuljon, a segítségével ki lehessen zárni az álhíreket és hamis híreket (az álhír és a hamis hír nem feltétlen ugyanaz), illetve az olyan agresszív tartalmakat, melyek zavarhatták a felhasználókat.

Ennek kettős oka is van. Egyrészt a Google pontosan tudja, hogy az ilyen vagy hasonló tartalmú oldalak nem kerülhetnek a keresők előkelő helyére, másrészt átlag felhasználóként sokat nyerünk azzal, ha egy keresésre nem álhírt, vagy nem kívánatos tartalmat kapunk. Eddig ugyanis előfordulhatott. Komoly, tudatos, és összehangolt SEO munkával szinte bármilyen hírt, álhírt, vagy agresszív tartalmat a listák élére lehetett varázsolni, ezzel befolyásolni lehetett az embereket, akár olyannyira, hogy el lehetett dönteni választásokat is. Ennek most vége, mert a Bagoly három (szárny)csapással kezdte meg a harcát az ilyen tartalmak ellen.

A Bagoly három (szárny)csapása

Az új szabályrendszer egyszerre három területen kezdi el megtisztítani az internetet.

Első lépésben a „Minőségi Irányelveknél” csap le. Az tudvalevő, hogy az óriáscég több tízezer olyan embert alkalmaz (a hivatalos megnevezésük szerint ők humán értékelők), akik folyamatosan vizsgálják, és értékelik a weboldalakat, illetve az adott oldalon megjelenő tartalmakat. Az értékelők most új irányelveket kaptak, mostantól sokkal szigorúbb szempontok alapján adják az értékeléseiket, különösen a hamis hírekre figyelnek oda. A humán értékelők értékeléseikkel továbbra sem befolyásolhatják az adott weboldal helyezését, az adott hír rangsorát, de a munkájukat és az értékeléseiket felhasználják.

A második csapást az „Automatikus Kiegészítéseknél” vetik be. Erről a funkcióról eddig kevés szó esett, pedig fontosak és pszichológiai hatásuk is van. Az automatikus kiegészítők abban segítenek neked, hogy amikor beírsz a keresőbe egy kifejezést, megpróbálja kitalálni, hogy mit keresel pontosan. (Ha beírod a Ferencváros szót, kiegészítéseket, ajánlásokat ad neked, keresési javaslatként megmutatja – például – a ferencvárosi sportiskola, ferencváros wiki, ferencváros meccs, és még több kifejezést is). Az ilyen kiegészítéseket az eddigi keresések, azaz más emberek keresései alapján ajánlotta a Google.

Ez egy érzékenyebb témánál pedig sérthette, bánthatta más emberek jogait, érdekeit, nézeteit. Az „Automatikus Kiegészítéseket” funkció most kibővült egy olyan visszajelző űrlappal, ahol meg lehet jelölni a kifogásolható keresést, tartalmat, ajánlást.  Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal törlik, de egyfajta kontroll.

A harmadik csapást a „Kiemelt részeknek” kell megélniük. Ezek azok a tartalmak, melyek mintegy „azonnali választ” adtak eddig egy keresésre. Mivel ezek is automatikusak voltak, lehettek sértők, ezért ezeket is felülvizsgálják.

Ez fog történni

A változás lassú lesz, de folyamatos, hiszen elképesztő információt kell figyelni, átdolgozni. Ezt még a techcég is beismerte, viszont elárulták, hogy a találati listán elfoglalt helyezések nem fognak jelentősen változni az új algoritmus hatására.