Március elején a Google bejelentette az eddigi legjelentősebb Google alap-algoritmusfrissítést, amire a több tartalomgyártással foglalkozó szakember is azt mondta, hogy a Google ledobta az atombombát, és nagyon úgy tűnik, hogy nem is túloztak nagyon.

A Google március 5-én jelentette be, hogy több intézkedést is be kívánnak vezetni, azzal a céllal, hogy javítsák a keresési eredmények minőségét. Ennek elérése érdekében először egy alap-algoritmusfrissítést indítottak el, mely az idei év első Core, vagyis alap-algoritmusfrissítése. Másodsorban 2024 márciusi spam-algofrissítés néven elindult számos spamfrissítés is, harmadszor pedig Google Hasznos Tartalmi algoritmusa (Helpful Content Algoritmus) is frissült.

Érdekes kérdés persze, hogy milyen pontos céljai vannak egy ilyen horderejű frissítés cunamival a Googlenek, és hogyan hat ez majd a rangsorra.

Amit a 2024 március Alap-algoritmus frissítésről tudni lehet

Ahogyan az már a bevezetőben is említésre került a 2024-es év első alap-algoritmusfrissítés március 5-én indult el, és hozzávetőleg egy hónapig tartott. Elizabeth Tucker, a Google Termékigazgatója a Search Engine Land-nek tett nyilatkozatában arról beszélt, hogy ezzel a frissítéssel várhatóan a Google Keresésben található nem hasznos tartalmak 40%-os csökkentését szeretnénk elérni. Emellett több rangsorolási rendszer is frissítésre, illetve bevezetésre kerül majd. A mostani frissítés grandiózusságának mérték az is mutatja, hogy az eddigi alap-algoritmusfrissítésekhez képest ez jóval tovább tartott.

Ez a frissítés egyébként a Google alap rangsorolási rendszer több összetevőjének javítását is jelenti, ellentétben pár korábbi Core frissítéssel. Az is újdonságnak számít, hogy több rendszer frissül egyszerre, egymás mellett párhuzamosan, ilyen sem történet eddig a Google háza táján. Ebből is látszik, hogy a 2024 márciusi Core frissítés összetettebb, mint a szokásos Core frissítések.

Hasznos Tartalom Algoritmus változás

Mivel mostantól a Hasznos Tartalom Algoritmus az alap-algoritmus része lett, a Google ennek frissülését nem fogja külön jelezni. Így, hogy a Helpful Content algoritmust beleolvasztották a Google Alap-algoritmusába, ez a mostani alap-algoritmusfrissítéssel együtt frissül majd, legalább a Google egyik szóvivője erre utalt. Várhatóan azok az oldalak, amelyek a 2023. szeptemberi Hasznos Tartalom Algoritmus frissítés során hátrasorolást tapasztalhattak, a jelenlegi frissítést követően majd pozitív változást tapasztalnak.

A Google fellép a lejárt domainekkel történő visszaélés ellen is

Az elmúlt években nagyon megszaporodtak a lejárt domainekkel való visszaélések, a Google pedig ezek ellen kíván most lépéseket tenni.  Elterjedt ugyanis a lejárt domainnevek megvásárlásának és azok újrafelhasználásának gyakorlata azzal a céllal, hogy az alacsony minőségű tartalom keresési rangsorát javítsák. Ezeket mostantól viszont spamnek kezeli majd a Google algoritmusa. Ezzel a módszerrel ugyanis becsapják a felhasználókat, akik azt hihetik, hogy egy domain új tartalma még az előző oldalhoz tartozik, pedig ez nem minden esetben van így.