A tavalyi évben a Google rendkívül sok frissítést indított el, ami még a szakértőket is meglepte. Természetesen megvolt az oka ezeknek a frissítéseknek, sokan pedig meglehetősen pozitívan jöttek ki belőle. Bár az idei év elején nem jelentett be a Google újabb algoritmusfrissítést, de a szakértők szerint jelenleg is egy újabb zajlott le januárban.

A tavalyi évet figyelve egyáltalán nem meglepő, ha a Google bejelent egy-egy újabb frissítést, viszont ilyen idén még nem történt. Ugyanakkor a SEO szakértők és a weboldal tulajdonosok is azt tapasztalták január elején, hogy jelentős változások történnek. A tavalyi évben több frissítés is történt, ami miatt sokan panaszkodtak is, mert hátrébb kerültek a rangsorban. Az Google folyamatosan próbálja finomítani az algoritmus működését különböző frissítésekkel, amelyből nem mindenki jön ki jól.

A frissítések egyik fő oka az AI, vagyis a mesterséges intelligencia térhódítása, melyet ugyan nem tilt a Google, viszont próbálja a humán tartalmakat előnybe részesíteni, ezt tavaly februárban a hivatalos közleménybe is bejelentették.  Ez viszont még nem tökéletesen megoldott, ezért is volt olyan sok frissítés az előző évben. Ugyanakkor az idei, nem hivatalos frissítés sokakat meglepett.

A tavalyi év algoritmusfrissítéseiről

A 2023-as évben tavasszal történt meg a Google első fontosabb algoritmus frissítése, ezt pedig több is követte az év folyamán. Lássuk a legfontosabb frissítéseket a tavalyi évről:

  • March 2023 core update: a 2023-es év első fontosabb frissítése márciusban történt, és két hétig tartott
  • Az augusztusi frissítés 2023. augusztus 22- szeptember 7. történt.
  • Google HCU, azaz hasznos tartalom algoritmus frissítése szeptember 14 és szeptember 28 között zajlott
  • Google Spam-algoritmus frissítése október 4.-től 20-ig tartott
  • October 2023 core update: egy újabb Google alap algoritmusfrissítés zajlott október 5.-től 19-ig
  • November 2023 core update: a tavalyi év végén, novemberben még egy alap algoritmusfrissítést jelentett be a Google

A szakértők véleménye az, hogy a mesterséges intelligencia miatt volt szükség többször is, úgymond, finomhangolásra, ezért is történt a sok frissítés.

Mi lehet az oka az újabb, ám nem hivatalos frissítéseknek?

Mivel a Google nem jelentett be újabb frissítést, sokan, akik nem figyelik a statisztikákat és a rangsort rendszeresen, nem is biztos, hogy észre vették, hogy valami zajlik a háttérben. Persze az sem kizárt, hogy a szezonális viszonyoknak tudták be a változásokat, hiszen az újév kezdete és az iskolakezdés eltolódása is okozhat időszakos ingadozásokat. Ugyanakkor a szakértők olyan oldalak esetében is észrevették a változást, melyekre alapvetően ezek a tényezők nem szoktak hatással lenni, tehát valamilyen más ok állhat a háttérben.

Bár egyenlőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a változásokat, de valószínűsíthető, hogy a HCU, vagyis a hasznos tartalom algoritmusban történt változás, esetleg egy finomhangolás. A Google még nem tett hivatalos bejelentést, tehát egyenlőre csak találgatni lehet.