Manapság az online marketing egyik fontos része, hogy legyen egy jó weboldalunk. Ám nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy minden koncepció nélkül készíttetik el az oldalukat, sőt, gyakran a spórolási miatt megkérnek egy ismerőst, hogy dobjon össze nekik egy egyszerű, alap oldalt, hogy legalább legyen. Pedig a tervezés rendkívül fontos a weboldalak esetében is.

A legtöbb cég és vállalkozás ma már készíttet weboldalt, hiszen a közösségi médiában történő megjelenés sokszor kevés ahhoz, hogy új ügyfeleket szerezzünk. Ezért hát a legtöbben készíttetnek is magunknak egy weboldalt, viszont sokszor a költségek csökkentése érdekébe nem olyan készül, ami valóban hasznos is lesz a számunkra. Nem elég ugyanis, hogy létezik egy akármilyen oldal, ha sikeres weboldalt szeretnénk, vannak olyannak is kell lennie, amivel megfoghatjuk az oda látogatókat, megoldást kínálhatunk a problémájukra, és személyes jelenlét nélkül, pusztán az oldalunkkal meg tudjuk győzni őket arról, hogy igen, minket kerestek, és nem a konkurenciát.

Ehhez persze arra van szükség, hogy a weboldalt pontosan megtervezzük, az oldal pedig megfelelő céllal és szándékkal készüljön.

Fontos, hogy előre meghatározzuk az weboldal célját!

Rengeteg olyan weboldal létezik, mely mindenféle konkrét cél nélkül készül el, illetve nincs mögötte semmilyen koncepció. Mielőtt elkészíttetnénk egy weboldalt, fontos lépés, hogy meghatározzuk, miért is van rá szükség, mi vele a célunk? A weboldal célja lehet ugyanis a termékeladás, a szolgáltatásismertetés, de a hasznos információk átadása is. Azt is tudnunk kell, kiknek szól majd, ki lesz a célközönségünk, akiket meg akarunk szólítani az oldallal. Ezek hiányában nem biztos, hogy elérjük azt, amit szeretnénk a weboldal létrehozásával.

Első benyomás: a látvány

A weboldal látványvilága, vagyis a webdesign lesz az, ami átadja az első benyomásokat, és ráveszi az ügyfeleket, maradjanak az oldalon, nézzenek körül rajta. Persze a design többet jelent, mint kiválasztani pár megfelelő képet. A színsémák kiválasztásától a képes-szöveges tartalom elhelyezéséig sok szempontot kell figyelembe venni, hogy az oldal valóban vendégcsalogató legyen. Sokan nem fordítanak erre kellő figyelmet, pedig rendkívül lényeges elem.

Szöveges tartalom fontosságáról

A mondás is úgy tartja, hogy nemcsak a külcsín, hanem a belbecs is fontos, és így van ez a weboldalak esetében is. A látvány adja az első benyomás, de a tartalom is lényeges. A szövegek adják át azokat az információkat, melyek meggyőzik a látogatókat, pont minket kerestek, mert megoldást tudunk nyújtani a problémájukra. Amikor szöveges tartalomról van szó, akkor nemcsak termékleírásokra vagy szolgáltatás bemutatásra kell gondolni, hanem blogcikkekre és bemutatkozó szövegre is.

Attól, hogy elkészült egy oldal, még lesz vele feladatunk

A sikerhez azonban nem, hogy az oldal elkészül és létezik, a rendszeres frissítésről, bővítésről sem szabad megfeledkezni. Egy elhanyagolt oldalt sokkal hátrébb kerül a keresőmotorok rangsorában, még akkor is, ha a kezdetek kezdetén nagyon előkelő helyen szerepelt.