Szeptember már beszámoltunk a Google alap algoritmus-frissítésről, most pedig egy új Google algoritmus frissítését jelentettek be.

Szeptember 14-én a Twitteren jelentették be, hogy útjára indították a Helpful Content (hasznos tartalom) algoritmus-frissítést is, ami hozzávetőleg két hétig tartott, és végül nagyon sokakat érintett, kiket pozitívan, kiket negatívan. A közleményben egyébként jelezték, hogy a frissítést egy fejlesztett osztályozóval indították el a frissítést, és több dokumentumot is megadtak, amelyekből tájékozódhatunk a Helpful Content (hasznos tartalom) algoritmusról.

De mi is az a Google Helpful Content algoritmus, miért olyan lényeges ez a mostani frissítés, és végül hogyan befolyásolta az oldalak besorolását? Amerikában például nagyon sokakat érintett negatívan, de akadtak magyar „vesztesei” is a frissítésnek.

Mi is az a Google Helpful Contetnt algoritmus?

A Helpful Content System (magyarul Hasznos Tartalom Rendszer) angol nyelven 2022. augusztus 25-én indult el, majd 2022. december 6-án magyar nyelven is. A célja az volt, hogy előnyben részesítse azokat a tartalmakat, akik eredetiek és a felhasználók számára hasznosak, tehát amit emberek írtak, egyediek és eredetiek, ugyanakkor pedig hátrébb sorolja azokat a szövegeket, melyek elsősorban SEO célból íródtak. Természetesen az algoritmus nemcsak egy-egy ULR-re volt hatással, hanem egy weboldal egészére.

A Helpful Content előre sorolta azokat az oldalakat, amelyek megfelelő tartalmakat nyújtottak a felhasználóknak, de alacsonyabb besorolást adott az összeollózott, alacsony hozzáadott értéket képviselő tartalmaknak, oldalaknak. Ez azt jelentette, hogy hiába volt hasznos tartalom is egy oldalon, a nem hasznos tartalmak lecsökkentették ezek értéket is.

Miért olyan fontos ez a mostani frissítés?

A Google már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy érkezik frissítés, amely a Helpful Contentet fogja érinteni, ráadásul új szempontok alapján fogja értékelni a weboldalakat. Mivel ez az algoritmus is mesterséges intelligencia alapú, illetve gépi tanulást alkalmaz, sokakat érdekelt, hogy mennyire fogja megváltoztatni a jelenlegi rangsort. A Google azt is bejelentette, hogy a frissítésnek köszönhetően az algoritmus pontosabban tudja majd meghatározni, hogy mely tartalmak hasznosak, és melyek nem. Lássuk, mennyire sikerült.

Kiket hogyan érintett az algoritmus-frissítés?

A Helpful Content algoritmus frissítés nagyon nagy mozgásokat eredményezett a rangsorban, a Twitteren pedig folyamatosan özönlenek a tapasztalatok, amelyek nagyon sok esetben egyáltalán nem pozitívak. Leginkább Amerikában érintett sokakat negatívan a frissítés, de hazai példa is van, akik nem jártak jól. Nagy úgy tűnik, hogy Google algoritmusa elsősorban azokat az oldalakat sorolta előre, akik nagy EEAT-vel rendelkeznek, míg a kisebb hitelességű blogoldalakat hátra, annak ellenére, hogy a kisebb blogoldalak magasabb minőségű tartalmakat készítettek, és kifejezetten SEO tudatosak voltak. Hazánkban a libri.hu-t érintette például nagyon negatívan a frissítés, míg a moly.hu egyértelműen nyertesen jött ki belőle.