A Google október elején jelentette be a Google Spam algoritmusfrissítés, rá egy napra pedig egy újabb alap-algoritmusfrissítést is bejelentettek. Mi lehet a háttérben?

A Google folyamatosan fejleszt, és próbál igazodni az igényekhez és a technikai újdonságokhoz, de ekkora algoritmusfrissítési dömpingre még a szakemberek sem számítottak. Augusztusban volt már volt egy alap-algoritmusfrissítés, de ősszel egy Helpful Content frissítés is elindult. Ennek ellenére újabb frissítéseket jelentett be a Google októberben, először a Spam algoritmusfrissítést, a következő nap pedig egy újabbat, ami az alap-algoritmust érinti. A szakemberek is csak találgatnak, hogy mi lehet ennek az oka.

Milyen Google algoritmusfrissítések történtek az elmúlt hónapokban?

Hogy jobban megértsük a szakemberek értetlenkedését, és persze azt is, hogy most miért is olyan nehéz megjósolni, hogy miért is esik vissza egy oldal a ranglistán, lássuk, milyen Google frissítések történtek az elmúlt pár hónapban.

Nem is kell olyan messzire visszamennünk az időben, ugyanis 2023. augusztus 22- szeptember 7 között futott a Google alapalgoritmus frissítése. Ezt követően a hasznos tartalom algoritmus, vagy is a Google HCU (Helpful Content Update) frissítése, mely 2023. szeptember 14- szeptember 28 között zajlott. Ez a két frissítés már nagyban változtatott a Google rangsoron, amiből sokan jól jöttek ki, de rengetegen rosszul. A következő frissítés 2023. október 4.-től indult,ez volt a bevezetőben is említett Spam-algoritmus frissítés, október 5-én pedig egy újabb alap algoritmus-frissítés is elindult. A frissítések várhatóan néhány hétig zajlanak, érdekesebb kérdés viszont a miért?

A szakmai körökben is sokan találgatnak az okokról, és leginkább két lehetséges magyarázat élvez nagy népszerűséget. Az egyik, hogy a Google az AI (Artificial Intelligence), vagyis a mesterséges intelligencia térnyerése, illetve gyakori használata miatt gyors és radikális változtatásokra kényszerül, és ezért van szükség az újabb frissítésekre. A másik álláspont szerint az augusztusi alap-algoritmus és a hasznos tartalom algoritmus frissítések nem sikerültek jól, ezért korrekciót igényelnek, melyeket az újabb Core és a Spam algoritmus update hivatott elvégezni.

Mindegyik feltételezés igaz lehet, hiszen a Spam algoritmusfrissítéssel tömegesen gyártott, gyenge AI tartalmakat szűrhetik ki könnyebben, a Core frissítés pedig, mivel ilyen gyorsan történt egy újabb, valóban korrekciós célzattal indulhatott el.

Ami várható

A szakemberek véleménye az, hogy olyan drasztikus változás a mostani Core frissítés után nem várható, mint az augusztusi alapalgoritmus vagy a Helpful Contant algaritmus update után volt tapasztalható, mindenesetre a weboldal tulajdonosoknak azt javasolják, hogy kövessék az organikus forgalom változását. Hogy melyik algoritmus módosítás okoz visszaesést vagy előrébb sorolást, nem feltétlen lehet azonosítani, de azt mindenképp jó tudni, ha bármilyen változás történik, és nem hetekkel, vagy hónapokkal később vesszük azt észre.