A Google a Twitteren jelentett be november elején egy újabb Google Core (alapalgoritmus) frissítést, amely nem az első idén. De miért is van szükség ennyi frissítésre a Google alapalgoritmusában, ha nyáron történet egy elég komoly frissítés?

Aki nyomon követi a Google változásait, híreit, biztos látta november elején, hogy egy újabb alapalgoritmus frissítést jelentettek be, mely a November 2023 core update nevet viselte. Volt már ilyen tavasszal, nyáron, de az őszi hónapokban több is. Érdekes kérdés persze, hogy minek köszönhető, hogy ennyi frissítésre van szükség. És persze az sem elhanyagolható, hogy hogyan is vélekednek erről a weboldal tulajdonosok, mert bizony nemcsak nyertesei voltak az elmúlt időszak frissítéseinek. Nemcsak külföldön, de Magyarországon bőven akadt olyan weboldal, aki jóval hátrébb került a rangsorban a frissítéseket követően.

Lássuk, milyen frissítések voltak az elmúlt időszakban, milyen frissítést történ novemberben, és vajon miért is volt ezekre szükség.

Alapalgoritmus frissítések idén

A novemberi alapalgoritmus frissítés bizony nem az első idén, de még csak nem is a második. Az első idei fontosabb frissítés márciusban történt March 2023 core update néven, és kb. két hétig tartott. Ezt követte viszont egy augusztusi frissítés, mely 2023. augusztus 22- szeptember 7 között futott. Ha azt gondoltuk, hogy a frissítések ezzel idénre véget értek, akkor csalódnunk kellett, ugyanis ősszel több frissítést is bejelentett a Google, lássuk miket és mikor:

  • Szeptember 14 és szeptember 28 között indult a Google HCU, azaz hasznos tartalom algoritmus frissítése
  • Október 4.-től 20-ig tartott Google Spam-algoritmus frissítése
  • Október 5.-től 19-ig zajlott egy újabb Google Alap algoritmus-frissítés, amely October 2023 core update néven futott.

November elején, pontosabban november 3-án pedig elindult egy újabb Google Alapalgoritmus frissítés, egy héttel később pedig Review algoritmus-frissítés, bár ez magyar nyelven nem futott. Mindenképpen érdekes kérdés, hogy miért érezte szükségét a Google, hogy ennyi frissítést indítson el ilyen rövid idő alatt, holott az augusztusi egy meglehetősen nagyszabású frissítés volt.

Mi lehet a háttérben?

A szakértők közül is sokan csak találgatni tudnak, hogy mi az oka a sok frissítésnek, de jellemzően két álláspont a legnépszerűbb, és mindkettőnek van alapja. Az egyik álláspont szerint az AI, vagyis a mesterséges intelligencia miatt van szükség radikális változtatásokra, és a Google azon dolgozik, hogy ki tudja szűrni a tömeges AI tartalmakat, ezért is történik jelenleg olyan sok frissítés.

A másik álláspont szerint az augusztusi alapalgoritmus frissítés sok oldalt érintett negatívan, olyanokat is, amelyek esetében ez alapvetően nem volt indokolt. Emiatt a Google most finomhangolást végez az algoritmusban, bár azt egyenlőre nehéz megmondani, hogy ez több jót hoz-e, mint rosszat. Valószínű, hogy mindkét álláspont igaz, és a Google nemcsak az AI miatt próbál fellépni, de az augusztusi frissítés hibáit is próbálja korrigálni.